Rasadnik Kristek Bjelovar

Jele

Stručni savjeti i vijesti

Jele

Jele

Rod jela (Abies) obuhvaća više vrsta vazda zelenog drveća iz umjerenih područja sjeverne polutke.

Kao i smreke razgranjuju se pršljenasto ali im grančice uglavnom ne vise. Iglice se drže izbojka pločasto proširenom bazom. Iglična je brazgotina plitka i okruglasta, te je radi toga, nakon opadanja iglica, grančica glatka. Vrlo dekorativne jeline plosnate iglice su kod večine vrsta s gornje strane sjajno zelene a s donje imaju dvije izražene bijele pruge puči. ora debla dugo je glatka, sivkasta, s mnogo smolnih vrećica. Muški su cvatovi u pazušcu najgornjih iglica, a ženski na vrhu izbojka.

 

U hortikulturi se kod nas rijetko koristi obična, bijela jela. Puno su češće njene neobičnije rođake kao što je koreanska jela (A. koreana), kavkaska jela (A.nordmanniana), jela dugoigličarka (A.concolor), balzamasta američka jela (A. lasiocarpa) ili španjolska (A.pinsapo).

 

Svaka od njih ima neke karakteristike koje je uvrštavaju u omiljene hortikulturne rekvizite i sve ih zbog pravilnog koničastog habitusa i zelenih iglica možemo kititi za Božić. Unesite ih u stan s korijenom, posađene u teglu da im se možete radovati i iduće godine. Imat ćete pun stan prirodnog mirisa, a nećete cijele praznike usisavati iglice po tepihu i priroda će vam biti zahvalna na novom stanovniku vrta. Dovoljno razloga da se potrudite.

Stručni savjeti sadnje i daljnjeg održavanja i uređenja okućnica, parkova, formiranja kamenjara te stručni nadzor
Rasadnik Kristek
Rasadnik Bjelovar

Naša djelatnost jest profesionalni i stručni uzgoj hortikulturnog bilja. Rasadnik je površine 9000m2 , a nalazi se u Bjelovaru, Na glavnoj cesti Zagreb - Bjelovar, na samom ulazu u Bjelovar, Križevačka Cesta 59e.

Rasadnik Bjelovar
Rasadnik slike Rasadnik slike Rasadnik slike Rasadnik slike Rasadnik slike Rasadnik slike